Volop media aandacht voor de Escaperoom in Apeldoorn

Het Escaperoom project is inmiddels volop opgepakt door de media. Krant (de Stentor), online (ook de Stentor), radio (BNR) en binnenkort komt de televisie langs. Eenvandaag komt en in Apeldoorn en bij 038games opnames maken voor een item in hun programma. Hoe cool is dat.

Op de Stentor-site is het stuk “Zwolse studenten maken escaperoom voor de politie” te lezen en de video te zien die in de Escaperoom is gemaakt. Dennis was de gastheer voor de reporter van BNR radio. De reportage is uitgezonden onder de titel ‘Het lijkt een beetje op een ranzige woonkamer’. Terugluisteren kan hier.

Escaperoom ZS37 voor de Nationale Politie is opgeleverd

Het 038games / Minor Serious Gaming team bestaande uit Marten (hbo-student Electrotechniek Saxion), Rosanne (afstudeerster HBO Communicatie & Multimedia Design (CMD) van de HAN), Niels-Peeter (mbo-student Cibap Grafische Vormgeving), Dennis (hbo-student Small Business Retail Management), Darryn (hbo-ICT student software engineering) en Ariane (hbo-studente Social Works) heeft in februari de laatste stukjes en documentatie van een groot project opgeleverd: een Escape Room op het Zwitsal terrein in opdracht van de Nationale Politie.

En als ik het dan mag hebben over een uber superproject, dan is dat deze Escape Room, codenaam ZS37, dat voor de politie ontworpen en ingericht is. Het eerste, ontwerpen, was knap; het tweede, inrichten, een mega-prestatie.
De locatie is het Zwitsal terrein in Apeldoorn waar een kingsize ruimte (ongeveer 50 bij 20 meter) is omgetoverd tot een slimme escape room waar agenten awareness opdoen van protocollen die ze zouden moeten kennen: Parate Kennis.

Zeven ruimtes met 12 puzzels, geluid, acteur en monitoring (voor de terugkoppeling) en een autobom aan het eind. Opdrachtgever Arno Musch en wij van de opleiding zijn een behoorlijk risico aangegaan en hebben de lat erg hoog gelegd. De eerste fasen met concepten, onderzoeken, (paper)prototypen en testen van puzzels was nog lekker achter het bureau.

De erg koude werkelijkheid trad vanaf eind november in, toen de kale fabrieksruimte omgetoverd moest worden in een functionerende escape room. Dat is in de laatste week van januari ook zo goed als gelukt. Het project is gerealiseerd met ondersteuning van de deskundigen van The Great Escape in Zwolle.
De politie gaat de komende maanden onderzoeken of de Escape Room goed werkt. Als dat het geval is, wordt besloten of ze een leermiddel kan worden voor de bijna 55.000 politieagenten in Nederland.

Om een indruk te krijgen van het eindresultaat heeft Niels-Peeter een trailer gemaakt:

Zijn we nu klaar. Nee, een nieuw 038game-team is dit semester gestart op een opdracht van de Politieacademie om een digitale escape room te maken.

Het onderzoeksverslag van Rosanne ‘s afstuderen over de educatieve kant van Serious Gaming en Escape rooms in het bijzonder is bij mij op te vragen.

De GGJZwolle was ook in 2018 een supersucces.

Wereldwijd namen er in het weekend van 26 – 28 januari 42.800 mensen deel aan wat de 10de editie van de Global Game Jam was. Op 803 locaties werden 8.606 games gebouwd. (bekijk hier de 2018 games) Dus een nieuwe vermelding in het Guiness Book of records.
In Zwolle namen vier teams deel aan dit evenement dat we onder de vlag van 038games, de Serious Gaming minor van Windesheim i.s.m. Cibap draaien. De deelnemers hadden het goed en ruim in de Ontwerpfabriek van Cibap. Hier was het de tweede editie dat als een geoliede machine werd gedraaid. Draaiboek, evenementen, een Cibap in Company (CiC) team aangevuld met een aantal HBO-ICT studenten en, geheim ingrediënt, een vlogteam.

Het CiC team stond garant voor vormgeving van allerlei zaken zoals logo, t-shirts, vlag, folder, videotrailer en aankleding van de ruimte. Spectaculair was alle ontworpen en aangebrachte gameart. en een leuke lichtstraat had met name in de avond een spannend effect. Mirthe maakte verder veel foto’s in het weekend.

Centraal, in elke jam staat een thema. Daarmee wordt alle energie van de deelnemers gericht en is het uitdenken van het gameconcept wat ingeperkt. Dit jaar:

En dan werd daar nog een paar extra’s aan toegevoegd: een teambuilding activiteit en op zaterdagavond een dance workshop van de Zwolse dansschool XoXoDance. (zo vonden we dat even zwaarJ ) Tot slot werd met playtest, een borrel en een jury-uitreiking “om de eer” afscheid van elkaar genomen.

Het vlogteam was én gezellig én ze laten voor alle deelnemers iets tastbaars van het weekend achter. Er is hard gewerkt. Door sommigen dag-en-nacht. Laura, Robin en presentator Christian hebben iets moois neergezet. De video’s zijn (naast onderstaande) op het GGJZwolle Youtube kanaal te bekijken.

En de Global Game Jam krijgt een klein broertje: GGJNext. Een concept dat de GGJ naar jonge programmeurs en artist brengt. Ik overweeg serieus om dit onder de vlag van het Techatelier in de Stadkamer neer te gaan zetten. Er zijn nog veel onduidelijkheden vanuit de organisatie hoe het format er definitief uit gaat zien, maar dat moet zeker te organiseren zijn.

Meer lezen en terugkijken: www.facebook.com/GGJ18Zwolle/

Twee oude bekenden

rijsimulatorIn semester 2 van het schooljaar 2016-2017 zijn twee projecten voor de Politieacademie uitgevoerd. In stilte. Althans op de website. Er werd tijdens het maken namelijk veel geluid gemaakt. En niet alleen door de speakers van de geluidssystemen. Er wordt geschoten en flink gas gegeven. Er is gewerkt aan twee Virtual Reality simulatoren.

Het project Rijsimulator heeft als doel om agenten in een rijstoel in extreme verkeersomstandigheden te brengen. De politie Touran is 3D nagebouwd inclusief een set aan verkeers- en achtervolgingssituaties. We bouwen in dit semester door aan dit project. Er moet een multi-player versie komen waar agenten in verschillende “auto’s” gezamenlijk in actie kunnen komen.

In het project Gevaarsbeheersing ligt de nadruk op het herkennen van dreigingen in publieke omgevingen. De eerste versie is een groot plein nagebouwd en zijn een aantal dreigingen geïmplementeerd. Er is een tool voor de instructeur gemaakt om elementen als weer, drukte etc. Dit semester wordt doorgebouwd aan nieuwe scenario’s en wordt o.a. onderzocht hoe we een realistisch wapen aan de game koppelen.

Nieuw semester, locatie en opdrachten

20992766_697062903824384_7469110931281533736_nDe kop van het eerste semester is eraf. De eerste week zit erop. De opdrachten zijn verstrekt, de eerste interviews gehouden, de teams zijn samengesteld en de eerste versie van een planning is gemaakt. Stickers en schetsjes zijn al waargenomen. De VR-ruimte kan worden ingericht.

Een nieuwe plek in het Cibap gebouw. Niet meer in 406 in de Ontwerpfabriek, maar in ruimtes 201 en 202 van op de tweede verdieping van het hoofdgebouw van Cibap. 36 studenten zijn gestart in zes opdrachten en twee game studios.
Studenten van Windesheim Zwolle en Windesheim Flevoland, Deltion College, Cibap, Grafisch Lyceum Utrecht en de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Uit een record aantal richtingen. Uiteraard zijn Software Engineering en Game Design ruim vertegenwoordigd. Maar ook Business IT & Management (BIM) Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD), Bedrijfseconomie, Commerciële Economie, Electronica, Small Business Retail Management (SBRM), Industrieel Product Ontwerp (IPO) en Communicatie & Multimedia Design (CMD). Waarlijk multidisciplinair met MBO en HBO disciplines.

We danken de opdrachtgevers, de Politie, de Politie Academie, afdeling MWD van Windesheim, ManSystems en het Lectoraat Innovaties in de zorg voor hun vertrouwen in de goede afloop. En voor het Escaperoom project bedanken we de mannen van Thegreatescape in Zwolle voor hun inhoudelijke meedenken. Het studententeam is heel en compleet uit de Prison Cell gekomen!

Twee gamestudios binnen 038games

Bij wijze van experiment zijn in het eerste semester van dit studiejaar twee studentenbedrijven aan 038games toegevoegd. Thinkfast Studio en Gryphonheart Studios komen voort uit de minor Games Programming (GP) van HBO-ICT. Via Startpunt zijn uren beschikbaar gekomen om op ondernemerschap te coachen.
Stefan Dinkelberg (developer) en Djordy Donopawiro (designer) kennen elkaar al vanaf hun jeugd. Ze werken al jaren aan hun game Cublast. In Stefan van Diemen vonden ze een derde lid van het bedrijf . Met zijn drieën is dit semester hard gewerkt om de mobiele game om te bouwen naar een game voor het Microsoft XBox platform (toppie secret).
Er zijn o.a. level-editors toegevoegd, de user experience is sterk verbeterd en er is aan de community gebouwd. Bedrijfsmatig is aan een plan gewerkt, er zijn internationale contacten gelegd  én een crowdfundingcampagne via Indiegogo gedaan.
Met Cublast won het team in januari de Publieksprijs van Winnovation. Lees meer op http://www.hogeschoolkrantwin.nl/2016/11/10/tienduizend-downloads-op-een-dag/ en bezoek hun Facebookpagina

Tijdens GP bleken Sander van ‘t Einde, Martijn Rondeel, Bart Willemsen, Maikel Niks en Pepijn Yben (allen software engineers) dezelfde gameliefde voor Transport Tycoon te hebben. Deze wat oudere game wordt van af de grond opnieuw opgebouwd. Er is een team van artists aan de slag. Het team heeft marktonderzoek gedaan, businessplan uitgewerkt en een eerste kleine crowdfunding campagne gedaan. Lees meer over het team  en volg ze via Facebook

Kortom de eerste ervaringen zijn prima. Langzaam komt een stukje game-industrie en ondernemerschap in Zwolle van de grond. Thinkfast Studio bouwt door naar een release in maart en daarna op naar Steam en andere kanalen. De mannen van Gryphonheart Studios zijn begonnen met hun afstudeeropdracht in eigen bedrijf onder de bezielende leiding van indi studio Grendel Games in Leeuwarden. Let them trains role.

Global Game Jam 2017 Zwolle lekker succes

testlogoIn het weekend van 20 – 22 januari werd de Global Game Jam 2017 voor het eerst in Zwolle georganiseerd. Vanuit 038games organiseerde ik met een team van studenten van Windesheim en Cibap dit drie dagen durende evenement. De zeer geschikte locatie was de Ontwerpfabriek van Cibap. Goede ruimtes voor de teams om te werken, een ruime eetzaal, aparte slaapruimte kortom top.

Er namen veertig studenten deel, die in acht teams in een weekend een game in elkaar zetten. Artists, designers, musici en developers leverden bijzondere en leuke games. Naast het bouwen van de games werd op twee momenten entertainment verzorgd.
Collega van Educatie Bruno Oldekleef verzorgde een entree/kennismakingssessie voor de teams nadat het thema van het weekend “Waves” bekend gemaakt werd. Op zaterdagavond verzorgde Martin Bernard en partner van Fola een Djembe sessie. Even andere ritmes en ontspanning. Het beviel de studenten.
djembeggj17zwolle

Eén game moest de winnaar zijn. Juryleden Teun Lucassen en Duco van der Wiele kozen na intens beraad voor Please Wave. Alle games zijn hier te downloaden en te spelen

Er is genoten van zowel de deelnemers als de mede-organisatoren. TingTing, Robert, Wanda, Laura, Rene, Robin en Christian bedankt voor het leuke weekend. Er valt veel terug te kijken. Hieronder de Aftermovie maar zeven vlogs kunnen op het Youtube kanaal worden teruggekeken.

De laatste informatie is terug te vinden op de Facebook pagina van het evenement.

Tot volgend jaar. Make games not war.